AKTUELNO

Saobraćajna policija pokrenula je ozbiljnu kontrolu brzine na putevima, gde će rako 3. aprila u vremenu od 00:00 do 24:00 časa uključeno sve što imamo od uređaja, rekao je Aleksandar Radenković iz saobraćajne policije.

Saobraćajna policija pokrenula je ozbiljnu kontrolu brzine na putevima, a Radenković iz ove Uprave saobraćajne policije, rekao je da se zapravo radi o međunarodnoj akciji pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine, koja će se realizovati u okviru organizacije TISPOL, koja predstavlja mrežu saobraćajnih policija Evrope.

- U sredu 3. aprila na najvažnijim pravcima u Srbiji i na evropskim putnim pravcima, biće realizovana takozvana akcija Speed maraton, gde će u vremenu od 00:00 do 24:00 časa uključeno sve što imamo od uređaja. Saobraćajna policija meri i prosećnu brzinu, tako da se provera može očekivati na svim putevima i u svako doba dana, što je vrlo bitno – rekao je Radenković.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, bez podrške medija ovakve akcije ne bi postigle svoju svrhu, i dodaje da je jako bitno da građani čuju.

Damir Okanović, iz srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja, rekao je da TISPOL ima više akcija u toku godine koje su posvećene brzini, pojasu, alkoholu i poštovanju radnog vremena od strane vozača.

- Ono što je isto zanimljivo od strane TISPOL-a jeste da oni imaju jedan dan u celoj godini kada imaju za cilj da tog dana niko ne pogine u saobraćaju. Bilo bi dobro da te aktivnosti budu svih dana u godini, ali ima razloga zašto je to ovaj ritam. Kada vi znate da u narednih sedam dana imate velike šanse da budete kažnjeni ako prekoračite brzinu, tih dana ćete se ponašati drugačije, i velike su šanse da se tako ponašate i posle toga – rekao je Okanović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, u sredu će biti merena brzina na najvažnijim putnim pravcima.

- Ideja je takva da ta akcija bude i medijski propraćena, i na približno isti način se sprovodi u svih 29 država – rekao je Radenković.

Komentarišući radare, rekao da nema ništa sporno da građani znaju gde se nalaze kamere.

- Prevencija je dobra, naravno da će tu da smanje brzinu, i to je dobro. Mi zaista maksimalan broj aktivnosti sprovodimo kako bi smanjili brzinu, jer je to jedan od razloga najviše saobraćajnih nesreća i gubitka života - rekao je Radenković.

#Akcija

#Policija

#Putevi Srbije

'